Kas ir tvaika katls?
Kā pagatavot veselīgu un garšīgu ēdienu? Turklāt – kā to paveikt pēc iespējas ātrāk un vienkāršāk? Kā izrādās, atbilde uz šiem jautājumiem slēpjas virtuves ierīcē, kuru sauc par tvaika katlu.
Tas ikdienā var izrādīties ļoti praktisks un noderīgs – vairs pat nevaru iztēloties gatavošanas procesu bez tā. Tas ir īsts atradums, jo rūpējas, lai tajā gatavotajā ēdienā saglabātos gan minerālvielas, gan vitamīni, kas vārīšanas vai cepšanas procesā no ēdiena izzūd.
Tā kā jau vairākus gadus dzīvoju aktīvu un veselīgu dzīvesveidu, man ir ļoti svarīgi gan plānot sabalansētu un daudzveidīgu ēdienkarti, gan parūpēties par to, lai caur to uzņemtu visas vajadzīgās uzturvielas. Tvaika katlam ir vairākas priekšrocības, kas to dara neaizstājamu, īpaši – ja mājās ir mazi bērni un gatavošanai nav daudz laika.
Par to, kādas funkcijas piedāvā tvaika katls, kā arī par to, kā izvēlēties īsto, pastāstīšu turpinājumā.
Kā izmantot tvaika katlu?
Tvaika katlā iespējams ne vien pagatavot siltu maltīti, bet arīdzan atsaldēt sasalušus produktus. Tā kā mana saldētava no vasaras tiek stāvgrūdām piepildīta visdažādākajiem labumiem, tad šī funkcija ir ļoti nozīmīga – lai nebūtu vairākas stundas šie produkti jāatsaldē uz virtuves letes.
Ja ģimenē ir vairāki bērni un maltīte tiek gatavota ne vien pašam, bet arī citiem ģimenes locekļiem un viesiem, ļoti novērtēju iespēju tvaika katlā vienlaicīgi gatavot vairākus ēdienus. Tā kā tas sastāv no 3 daļām, uz katras no tām varu pagatavot maltīti atbilstoši katra bērna gaumei. Tā apmierināt var ikviena vēlmes, visi ir paēduši un laimīgi.
Tvaika katls atbrīvo no ņemšanās ap vairākiem katliem un pannām uz katra riņķa. Tāpat arī mazgājamo kastroļu skaits ievērojami samazinās. Pagatavojamo ēdienu skaits tvaika katlā atkarīgs no tā, cik grozi vienlaikus tiek izmantoti. Papildus tam – katru ēdienu atsevišķajā nodalījumā var pagatavot ar atšķirīgu gatavošanas ilgumu.
Kādas ir tvaika katla priekšrocības?
Vēl bez tā, ka tvaika katlā gatavotā ēdienā saglabājas vairāk minerālvielu un vitamīnu kā izmantojot parastās pannas un katlus, gatavotājs var būt drošs, ka arī rezultāts vienmēr būs garšīgs – ēdiens nekad nebūs sauss, nepārvārīsies pāri malām vai nepiedegs.
Arī aizmāršīgie var būt mierīgi – ja aizmirsīsies katlu izslēgt, kad beigsies paredzētais laiks vai iztvaikos viss ūdens, tvaika katls izslēgsies pats. Tā ir nozīmīga funkcija sirdsmieram – tvaika katlu iespējams uzlikt uz taimera, un atgriežoties no veikala vai darba, mājās sagaidīs silts un veselīgs ēdiens.
Kā darbojas tvaika katls?
Tos produktus, kas pagatavojas ātrāk, jāliek augstākā līmenī, savukārt tos, kas gatavojas lēnāk – zemākā. Tātad – brokoļus, puķkāpostus, dārzeņus nepieciešams ievietot augstākajā plauktiņā, gaļu – zemākajā.
Savukārt no tehniskās puses raugoties, tvaika katls sastāv no 3 daļām – bāzes, tvaika katla groziem un paliktņa. Bāze satur sevī elektrības padevi, slēdzi un vadu, kas nepieciešams, lai uzsildītu ūdeni, ko lej tam speciāli paredzētajā vietā. Bez ūdens šis katls nedarbojas un nerodas tvaiks.
Bāzes daļā atrodas arī katla vadības pults. Otrajā daļā – tvaika katla grozos, kas gatavoti no augstvērtīgas plastikas, īpaši pielāgotas ēdiena gatavošanai, notiek visa ēdiena tapšanas maģija.
Tvaika katlam var būt 3 grozi, no kuriem augšējam ir vāks, savukārt katram grozam paredzēta sava atvere, kā tvaiks nonāk pie tajā ievietotā produkta. Trešā daļa – paliktnis – ir vieta, kurā uzkrājas šķidrums, kas izdalās ēdiena gatavošanas procesā.
Kā izvēlēties tvaika katlu?
Pērkot tvaika katlu, jāpievērš uzmanība jaudai. Tas ir parametrs, pēc kura nosaka gatavošanas ilgumu. Iespējams iegādāties tvaika katlus jaudas amplitūdā no 650-2000.
Nākamais būtiskais aspekts– vadības sistēma. Modernie tvaika katli tiek piedāvāti ar elektronisku un mehānisku vadību. Izvēle starp elektronisko un mehānisko gan drīzāk ir katra gaumes un vēlmju jautājums.
Kamēr elektroniskie tvaika katli ir daudz funkcionālāki un to iespējas plašākas (atlikt gatavošanas laika sākumu, ēdiena uzturēšana siltumā ilgāku laiku), mehāniskajiem tvaika katliem viss ir vēl elementārāk un vienkāršāk – aktivizē režīmu, uzstāda nepieciešamo laiku un gaida, kad ēdiens būs gatavs.
Izvēli var izdarīt arī balstoties katla grozu skaitā. Mazākai ģimenei pietiek ar diviem tvaika katla groziem, kamēr, gatavojot ikdienā vairāk cilvēkiem, visticamāk, labāk izvēlēties tvaika katlu ar lielāku grozu skaitu.
Kur iegādāties tvaika katlu?
Ērti tvaika katlus var salīdzināt, kā arī ar to aprakstiem iepazīties interneta veikalos. Piemēram, katalogā apskatīt un iegādāties tvaika katlus var šeit.
Tā ir iekārta, kas ievērojami var uzlabot gatavotā ēdiena kvalitāti un tas noteikti ir vajadzīgs visiem, kas mīl veselīgi un garšīgi paēst gan paši, gan arī pacienāt savus viesus.