Kā es kļuvu par baristu savās mājās jeb kā izvēlēties mūsdienīgu kafijas automātu

Kafija mūsu rītus padara labākus jau kopš 16. gadsimta, un, gadiem ejot, kafijas pupiņu cienītāji ir radījuši arvien jaunus veidus, kā baudīt šo karsto vai, tieši pretēji, auksto dzērienu, kas daudziem no mums ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa.

Neatkarīgi no tā, vai esi klasikas piekritējs vai arī dod priekšroku latte, espresso vai macchiato, kafijas automāts ir iekārta, kas var ievērojami atvieglot, kā arī padarīt daudzveidīgākus ikdienas kafijas dzeršanas rituālus. Šajā rakstā vēlos pastāstīt par dažādiem kafijas automātiem un to atšķirībām.

Pirmais jautājums, kuru vajadzētu sev uzdot iegādājoties kafijas automātu – vai vēlies manuālo espresso automātu, kas ļautu radīt restorāna stila dzērienus; filtra iekārtu, kas nodrošinātu ar karstu kafiju ik reizi, kad to vēlētos baudīt; vai arī vēlies vienkārši lietojamu kapsulu vai tablešu automātu?

Lai arī ko tu meklētu, mūsdienās veikalos ir pieejams ļoti plašs kafijas automātu klāsts. Visi tie parasti tiek iedalīti dažādās kategorijās, lai piemērotos visām vajadzībām un iespējām.

Savu kapsulu automātu x1 iegādājos esmiluafiju.lv, savukārt vecmammai automātu izvēlējos plašajā 220.lv katalogā. Tiem, kas meklē profesionāļu palīdzību un klātienes atbalstu, esmilukafiju.lv iespējams palīdzēs labāk gan gūt priekšstatu par to, kā izmantot konkrētu automātu, gan kā tajā gatavot dažāda veida kafijas dzērienus, jo tā ir viņu specialitāte.

Noteikti aicinu ieskatīties šo abu veikalu piedāvājumā un izvērtēt, kurš no tiem sirdij tuvāks un salīdzināt dažādu kafijas aparātu modeļu cenas.

Kā izvēlēties kafijas automātu mājai?

Mūsdienās biežāk sastopami četru veidu automāti, kas atbilst atšķirīgām lietotāju vajadzībām:

  • Manuālie espresso automāti – ja vēlies pilnībā izpausties, radot dažādus kafijas veidus, sākot ar espresso, līdz pat kapučino, manuālais kafijas aparāts būs tas, kas nepieciešams. Līdzīgus noteikti būsi redzējis kafijas veikaliņos un kafejnīcās. Taču tev jāņem vērā, ka šādas iekārtas attiecīgi maksā, turklāt tev nāksies pašam rūpēties par kafijas pupiņu malšanu un piena uzsildīšanu. Un tā katru reizi, kad vēlēsies baudīt šo dzērienu.
  • Kafijas automāti, kuros izmanto pupiņas – ja viss iepriekšējais izklausās pārāk sarežģīti, taču joprojām vēlies izmantot svaigas kafijas pupiņas, vari izvēlēties automātus, kuri paši parūpējas par to samalšanu un pārvēršanu aromātiskā, kūpošā dzērienā. Vienkārši ielej konteinerā ūdeni, otrā ieber kafijas pupiņas, nospied pogu – un gatavs! Daļa šāda veida ierīču ietver arī piena sildītājus, kas sagatavos piedevu tieši nepieciešamā temperatūrā.
  • Kapsulu un tablešu tipa automāti – šie parasti ierindojas dārgāko ierīču sarakstā, taču to izskaidro vairākas priekšrocības, tai skaitā lietošanas ērtums. Katrā kapsulā vai tabletē ir nepieciešamais kafijas daudzums, un tu veikalā vari iegādāties tieši tādu veidu, kas tev patīk. Bez liekām problēmām, laika tērēšanas un papildus darbiem. Arī šāda veida kafijas automātiem klāt var nākt piena putotājs, kas nozīmē, ka ar tā palīdzību arī būs iespējams pagatavot tādus dzērienus kā latte vai cappuccino mājas apstākļos. Kafijas automāts parūpēsies par kvalitatīvi pagatavotu espresso šotu, savukārt pašam tikai skaisti jāpārlej pāri pieniņš.
  • Filtra kafijas automāti – tiem, kuri novērtē vienkāršas lietas, tai skaitā melnu vai klasisku kafiju ar paša pielietu pienu no pakas, pilnībā pietiks ar vienkāršu filtra kafijas automātu. Tajos parasto tiek izmantota maltā kafija, kaut gan ir modeļi ar iebūvētām kafijas dzirnaviņām. Šīs iekārtas ne ar ko īpašu neizceļas, taču pietiekoši labā kvalitātē nodrošina klasiskas kafijas gatavošanu.

Kā es kļuvu par baristu savās mājās?

Patiesībā jau ar kafijas pagatavošanu nav tik sarežģīti. Slinkākiem kafijas baudītājiem iespējams iegādāties automātus, kuros ieprogrammēts speciāls režīms, kas ļauj iegūt kāroto cappuccino vai latti turpat no automāta. Savukārt tiem, kas paši vēlas vairāk iesaistīties gatavošanas procesā un iejusties baristas ādā, iespējams izvēlēties manuāla tipa kafijas aparātus jeb vismaz tādus, kam līdzi nāk piena putotājs. Tad atliek vien uzjaukt pienu un attiecīgā veidā to pārliet pāri šotam.

Man ļoti palīdzējis esmilukafiju.lv portāls, kurā piedāvātas video pamācības, kā izmantot noteikta modeļa kafijas automātu, tāpat atsaucīgā komanda gatava palīdzēt ar padomiem kafijas gatavošanā. Pateicoties tam, esmu apguvusi gan sirsniņas liešanas mākslu, gan pat jau iemācījos uztaisīt savā kafijas tasītē tā saucamo skujiņu. Sapildot glāzē ledu, vasarās varu tikt arī pie aukstās lattes.

Kā jau barista, kafijas procesu izjūtu aktīvi – jāputo, jālej, jāveido. Jānotīra piena putotāja snīpītis pēc lietošanas. Man daudz lielāku prieku sagādā iespēja pašai eksperimentēt, arī viesiem pasniegt tāda veida kafiju liekas daudz īpašāk – re, kā pati uztaisīju. Uzreiz, liekas, ka kafijai klāt nāk pievienotā vērtība.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *